Opel alkatrészek és szervíz Miskolcon

Márkafüggelten autóalkatrész és szerviz

Dízel részecskeszűrőről néhány információ:

 

 

 

Ha valaki fiatalabb dízel autót vesz, könnyen előfordulhat hogy felszerelték részecske (szemcseszűrő)-vel. 2011-től információim szerint nem is lehet Magyarországon csak Euro5-ös azaz dízel esetében részecskeszűrős autót forgalombahelyezni újonnan.

 

A részecskeszűrő a kipufogórendszerben helyezkedik el, és az autó koromkibocsájtását hivatott visszafogni. Ez nagyon jó, csak felvet néhány apróbb problémát:

 

- Növeli az üzemanyagfogyasztást kis mértékben

 

- Csökkenti a motorolaj élettartamát

 

- Sok járulékos (és gyakran drága) meghibásodáshoz vezethet

 

- Odafigyelést, kicsit másabb használatot használatot követel meg az autótulajdonostól.

 

 

 

Működéséről nagyon nagy vonalakban:

 

A városi forgalomban a kormot egy koromcsapdában összegyűjti, majd alkalomadtán kb 1000km-enként, vagy ahogy az autó megkívánja kiégeti azt (pl autópályán). Magyarán elméletileg eddig semmi gond, minden megy automatikusan. Gond az, hogy ha valamiért ez a takarítási ciklus nem tud végbemenni, inkább előbb mint utóbb gond lesz. Ja és gyakran az autók nem jelzik, hogy éppen égeti a részecskeszőrőt. De ha menet közben villog az izzítás lámpa, az valószínű ezt jelzi. Vannak tipusok melyeknél külön tisztító folyadék van. Opeloknál elkezdi az autó a befecskendezőkön keresztül a kipufogási ciklusban befecskendezni gázolajat, mely a kipufogóban ég majd el. A kipufogó felhevül 600 fok körülire. A legrosszabb az, ha ilyenkor megijedünk és leállítjuk az autót.

 

Megszakadhat vagy el sem indulhat a regenerálás, ha az autó motorja folyton hideg. Ez lehet azért, mert csak rövid távokat megyünk vagy rossz a termosztát. A kipufogógáz visszavezető szelep (EGR szelep) hibája is vezethet a részecskeszűrő eltömődéséhez. Olajat pedig mindenképp olyat válasszunk, ami a gyári ajánlásoknak megfelel, és lehetőleg max 15000KM-enként cseréljük le. Bizonyos tipusok figyelik a motorolaj állapotát és akár 6-8000kmenként is figyelmeztethetnek olajcserére!

 

Miért érdemes minderre figyelni?

 

- Egy új részecskeszűrő 250.000 FT feletti tétel!

 

- Az autó elkezd fulladni, szélsőséges esetben le is állhat.

 

- Manuális takarítása nem egyszerű és nem is biztos hogy olcsó.

 

 

 


Természetesen ezt a rendszert sem arra tervezték, hogy állandan elromoljon. Aki nem folyton rövid utakra használja az autót könnyen lehet, sose lesz gondja vele.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 47
Tegnapi: 69
Heti: 301
Havi: 1 177
Össz.: 538 931

Látogatottság növelés
Oldal: Részecskeszűrőről
Opel alkatrészek és szervíz Miskolcon - © 2008 - 2018 - topel.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: opel astra g radio code - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »